Marea Neagră

Serviciul de prognoze pentru Marea Neagra a fost operational si online de mai mult de 5 ani. In ziua de 01 martie 2017, a fost oprit. Resultatele sint acesisibile in continuare pe situl ftp. Un alt proiect de demonstratia este in santier, si va apare online aici in curand.

Prognozele de 8 zile (altitudine si temperatură a lui suprafaţă mare):
GHER model sea surface elevation [meter]
GHER model sea surface temperature [°C]

In fiecare zi, o săptămână de previziune operaţionale sint calculate şi pus online pe acest site. Prognoza este obtinuta dintrun ansamble de modele hydrodynamice. Prognoze complete poate fi gasite aici. Membru central este visibil mai sus.

Modelul numeric este modelul oceanic GHER. Iniţializare este obţinut din analiză globala HYCOM + NCODA (1/12°), din  Laboratorul de Cercetări Navale (USA). Datele atmosferică se obţine din modelul GFS din Centrele Nationale pentru Predictii Mediului (NCEP, USA). Observaţiile prin satelit şi in situ sunt obţinute prin portaluri MyOcean şi Coriolis. Datele de râul şi de fluxul la Bosfor sunt obtinute de la climatologia.

Membrii perturbate ale ansamblului sunt utilizate pentru a evalua incertitudinea modelului ca şi o bază de date pentru asimilare. Perturbatii realiste sunt aplicate în acelaşi timp, la condiţiile iniţiale (folosind WCE 1.0), la datele atmosferice (folosind descompuneri/recompuneri EOF, perturbări fiind de ordinul a diferenţei dintre previziune NCEP şi ECMWF), la fluxul de râu, şi a unor parametri intern de model. Ansamblul nu are o marime fixă; membrii sunt create şi difuzate cât timp există timp … Temperatura de suprafaţa si profiluri ARGO sint assimilate in modelul in fiecare zi.


0) { $now_running=”ansamblu membru $ca”; }
else { $now_running=”nimic…”; }
echo “Serverul este în curs de : $now_running”;
?>

Puteţi vedea alte harte, descarcaţi prin ftp.